Prowadzenie stołówki w Przedszkolu Samorządowym w Tenczynie

Order Newsletter: 2018 Position: (oferta nr 3432933)

Client
Samorządowe Przedszkole w Tenczynie
State
małopolskie
Address
32433 Lubień, Tenczyn 171
Phone
182 682 862
Fax
182 682 862
Created
2018-12-12

Samorządowe Przedszkole w Tenczynie

Section I - The contracting

I.1) Name and address: Samorządowe Przedszkole w Tenczynie Tenczyn 171 32433 Lubień małopolskie tel. 182 682 862 fax. 182 682 862 REGON 35674187000000

I.2) Type of contracting: Administracja samorządowa

Section II - Object of the contract

II.1) Definition of contract object

II.1.1) Name of order: Prowadzenie stołówki w Przedszkolu Samorządowym w Tenczynie

II.1.2) Type of contract: Services

II.1.3) Definition and size or range of contract: 1. Przedmiotem zamówienia jest :  Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na codziennym przygotowaniu i wydaniu posiłków dla dzieci w Przedszkolu Samorządowym w Tenczynie. Dożywianie dzieci odbywać się będzie w okresie od 02.01.2019r. do 30.06.2020r. - od poniedziałku do piątku, w dni pracy przedszkola z uwzględnieniem przerw świątecznych i tp.  Zamawiający informuje, że przygotowywanie posiłków musi odbywać się w pomieszczeniach, które są w posiadaniu Przedszkola Samorządowego w Tenczynie. Zamawiający informuje, że dysponuje pomieszczeniami o łącznej powierzchni 100 m2 , w skład których wchodzą: - kuchnia - zmywalnia - magazyn - pomieszczenie socjalne z wc. W ramach użyczonych pomieszczeń Zamawiający dysponuje następującym wyposażeniem: -meble kuchenne -stół kuchenny - taboret kuchenny – 4 sztuki - trzon gazowy czteropalnikowy z piekarnikiem - patelnia elektryczna - okap przyścienny -2 sztuki - kuchenka gazowa - taboret gazowy - zlew 2-komorowy zabudowany - zlew 1-komorowy zabudowany - zlewozmywak 2-komorowy z szafką - regał –półki do magazynu - szafka ubraniowa - maszynka elektryczna do mięsa - robot malakser - krajalnica elektryczna -zmywarka , -zamrażarka -2 sztuki -lodówka -3 sztuki -piekarnik elektryczny Wyposażenie to Zamawiający udostępni wykonawcy na okres realizacji niniejszego zamówienia. W okresie realizacji zamówienia wykonawca będzie ponosił pełną odpowiedzialność za udostępnione wyposażenie oraz pomieszczenia. W/w pomieszczenia wraz z wyposażeniem zostaną przekazane wykonawcy na podstawie protokołu zdawczo – odbiorczego który będzie stanowił integralną część umowy. Pozostałe wyposażenie, w tym naczynia stołowe i sztućce Wykonawca zaopatrzy się we własnym zakresie. Ponadto Zamawiający informuje, że zgodnie z Zarządzeniem Nr 4/2018 Wójta Gminy Lubień z dnia 28 listopada 2018r. w sprawie : ustalenia minimalnych stawek czynszu miesięcznie brutto w złotych za 1 m2 powierzchni lokali użytkowych oraz ustalenia minimalnych stawek brutto czynszu za 1 m2 dzierżawy gruntu rocznie, Wykonawca będzie ponosił koszty związane z czynszem – opłatą za udostępnione pomieszczeń, w których prowadzona jest stołówka szkolna dla uczniów. Zatem cena ta winna być wkalkulowana w cenę ofertową. Informujemy, że zgodnie z w/w zarządzeniem- czynsz za 1 m2 zajętej powierzchni wynosi 9,50 złotych brutto miesięcznie (cena ta zawiera opłaty za energię elektryczna oraz za gaz) , natomiast czynsz za korzystanie z wyposażenia kuchni wynosi 50,00 złotych brutto miesięcznie.  Przygotowując posiłki należy uwzględniać wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne. Ciepły posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. Resztki i śmieci pozostałe po wydawaniu posiłków muszą być wywiezione z pomieszczeń stołówki na koszt wykonawcy usługi. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 roku Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. Przede wszystkim Wykonawca musi uwzględnić normy żywienia w przedszkolach oraz następujące zalecenia Zamawiającego: W żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym należy stosować dietę lekko strawną. Posiłki gorące powinny być gotowane, duszone, pieczone, sporadycznie smażone. W planowaniu jadłospisu należy uwzględnić konieczność podania na śniadanie dwa razy w tygodniu mleka lub produktów zastępczych tj. ser twarogowy lub ser żółty, raz w tygodniu ryb na śniadanie lub obiad. - posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia z pełnowartościowych produktów posiadających aktualne terminy ważności, - codziennie musi wystąpić surówka lub warzywa gotowane,- co najmniej 3 razy w tygodniu danie mięsne lub rybne oraz 2 razy w tygodniu do śniadania dodatkiem będą sezonowe owoce lub warzywa (jabłko, marchewka itp.). W sytuacji wyjątkowej spowodowanej czynnikami losowymi co może skutkować „nieprzygotowaniem posiłku”, Wykonawca zobowiązany będzie do zakupu suchego prowiantu o wartości ceny obiadu brutto. Zalecane przez Zamawiającego posiłki to: - Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem i dodatkami wędliny, past serowych, sera żółtego jajek, lub dżemów; zupy mleczne lub kiełbaski na ciepło. Do picia: herbata, kakao, kawa zbożowa. Kaloryczność śniadania w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok.400 kcal. - Obiad;. ma być posiłkiem mięsnym/rybnym z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi jarzynami. Do mięsa zamiennie mogą być podawane ziemniaki, kasze, ryż lub makaron. Posiłek mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem i krokiety. Kaloryczność obiadu w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok. 550 kcal. Zupa 250- 300 ml, drugie danie: 150g ziemniaków, ryżu, kaszy lub makaronu +100 g mięsa lub ryby +100 g surówki lub jarzyn gotowanych. Drugie dania typu łazanki, pierogi, gołąbki kluski : 250 g - Podwieczorek: kanapki z różnymi dodatkami, ciasto drożdżowe, kruche lub ucierane, jogurty, napój: herbata, kompot lub sok. Do podwieczorku jako dodatek owoce sezonowe. Kaloryczność podwieczorku w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok 250 kcal.  Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność i wagę zamawianego posiłku. W przypadku stwierdzenia, ze posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu, Zamawiający kosztami badania obciąży Wykonawcę. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu dwóch tygodni. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z pracownikami Samorządowego Przedszkola w Tenczynie.  Wykonawca zobowiązany jest wydawać posiłki w następujących porach dnia: - śniadanie - 8:30 – 9: 00 - obiad - 11:30 – 12:00 oraz 12:30 – 13.00 - podwieczorek - 14:20 – 14:40  Miesięczny jadłospis będzie przedstawiany Dyrektorowi Przedszkola z tygodniowym wyprzedzeniem.  Wykonawca zobowiązany jest zatrudnić odpowiednią liczbę osób, pozostających w stosunku pracy do Wykonawcy, w celu sprawnego i właściwego wywiązania się z umowy.  Do obowiązków wykonawcy należy zakup artykułów spożywczych, środków czystości przygotowywanie posiłków, gotowanie, podawanie posiłków, mycie garnków, talerzy, szklanek, sztućców, itp. , utrzymanie w czystości wszystkich przejętych pomieszczeń. Koszty związane z opłatami za czynsz, zużycie prądu, wody, gazu, wywiezienie śmieci i innych nieczystości stałych i płynnych ponosi wykonawca.  Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem w trakcie okresu dożywiania może ulec zmianie. W przypadku zmiany liczby posiłków, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb zarówno mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków.  Wykaz dzieci objętych dożywianiem zostanie przekazany przez Dyrektora Przedszkola przed rozpoczęciem dożywiania czyli do dnia 31.12.2018r.  Zamawiający informuje, że szacunkowa liczba posiłków wydawanych dziennie przedstawia się następująco: 96 śniadań, 95 obiadów pełnych, oraz 40 podwieczorki (Zamawiający zastrzega, że liczba ta może ulec zmianie). Ponadto informujemy, że liczba dni pracujących w przedszkolu w roku 2019 wynosi 183 dni.

II.1.4) Common Procurement Vocabulary (CPV): 55523100-3

II.1.5) Whether submitting a partial offer: no

II.1.6) Whether submitting a variant offer: no

II.1.7) Is expected to provide supplementary contracts: no

Section III - Information on legal, economic, financial and technical

III.1) Conditions relating to the contract:

Security deposit: No information

Section IV - The tender procedure

IV.1) Contract awarding procedure: open tender

IV.2) Tender evaluation criteria:

IV.2.1) Tender evaluation criteria: No information

IV.2.2) An electronic auction will be used: no

IV.3) Administrative information:

IV.3.1) The website address, which is available terms of reference: No information

IV.3.4) Time limit for receipt of requests to participate or tenders: No information